Welkom bij Van Dijk Containers

Over ons

Over VDC

Van Dijk containers heeft meer dan 105 jaar op de teller, en kan zichzelf inmiddels benoemen tot een heus recyclingbedrijf.

De geschiedenis van Van Dijk Containers vertelt meteen de historie van de Nederlandse brandstoffen. ‘Opa Schip’ begon meer dan 105 jaar geleden met het vervoeren van turf. Vader van Dijk zat in de kolen en na de vondst van de aardgasbel bij Slochteren kwam hij in het afval terecht. Zoon Tiemen, dochter Tineke, haar man Jan en het VDC team verwerken tapijtafval momenteel tot brandstof voor de cementindustrie.

Pas deze eeuw groeide het bedrijf langzaam uit naar de huidige omvang. De gele containers van Van Dijk Containers staan door de hele regio en het bedrijf neemt verschillende afvalstromen voor zijn rekening. Het is dé specialist in tapijtafval. “En dat verzamelen we nu uit heel Nederland. Van Zeeland tot Groningen” zegt Tiemen, die uitlegt dat er een verschil zit tussen ‘oud’ tapijt en ‘nieuw’ tapijt. “Van het gebruikte tapijt maken we grondstoffen die vooral de cementindustrie gebruikt als brandstof. Wat dat betreft is de cirkel een beetje rond: opa en pa haalden brandstof naar Genemuiden en nu komt brandstof hier vandaan.”
Met het nieuwe tapijt, in feite het productieafval van de fabrieken, levert Van Dijk een ander soort grondstof. “Denk aan materialen rondom drainagebuizen en isolatiematerialen. De auto-industrie gebruikt het bijvoorbeeld voor de isolatie in het dak, maar ook voor de opvulling van de hoedenplank. De ontwikkelingen en technieken gaan steeds verder. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken of je van tapijt olie kunt maken”, vertelt Jan. “Die ontwikkelingen gaan zo hard dat je eigenlijk alleen kunt bijblijven als je heel lang in deze branche zit. Met z’n drieën zijn we nu meer dan 25 jaar eigenaar, vult Tiemen aan.”

In die kwarteeuw zagen ze het imago van hun sector veranderen. Waar afval vroeger vooral vies en smerig was, vertegenwoordigt het nu een serieus kapitaal. Dat beeld is in heel korte tijd compleet veranderd. Dat begon met het scheiden van afval en later met alle aandacht voor milieu, duurzaamheid en recyclen. Afval is nu een waardevolle grondstof. En het liefst houden wij uiteindelijk geen enkel restmateriaal meer over.

Afval? Grondstof!

Afval kennen wij niet…Voor een bedrijf dat dagelijks grote hoeveelheden afval verwerkt, klinkt dat vreemd. Toch streven wij er naar dat materialen die bij ons binnen komen elders weer een nieuwe functie krijgen. Dat past bij onze duurzame werkwijze. Onze kernactiviteit tapijtrecycling is daarvan het beste voorbeeld. Van Dijk Containers bewerkt tapijtafval zodanig dat het bruikbaar is in verschillende industrieën. Voor andere afvalstromen werken wij samen met partners uit onze branche. Ook die zoeken naar nieuwe toepassingen. Van Dijk Containers investeert daarbij voortdurend in vernieuwende en efficiënte methoden die nieuwe toepassingen kostentechnisch mogelijk maken. Onze boordcomputers, een digitale werkwijze en een eigen testopstelling zijn daarvan voorbeelden. Van Dijk Containers zoekt kortom naar nieuwe wegen voor uw afvalstromen. Dat is onze bijdrage aan de maatschappij!

Meer weten over onze diensten?