Van Dijk Containers toonaangevend in tapijtrecycling

Nieuwe toekomst voor restproducten tapijtindustrie
Van Dijk Containers verwerkt restproducten van de tapijtindustrie tot grondstoffen voor onder meer de cement- en automobielindustrie. Ook de productie van tuinstoelen en bloempotten is mogelijk. Nieuwe mogelijkheden en afzetmarkten onderzoeken we in onze testopstellingen en tijdens gesprekken met opdrachtgevers. Ondertussen is deze tapijtrecyling een kernactiviteit van Van Dijk Containers. Wij zijn veruit de grootste speler op de West-Europese markt.

De oplossing voor restproducten tapijtindustrie
Van Dijk Containers heeft de thuisbasis in Genemuiden. Dat staat bekend als de tapijtstad van Europa. Dat de tapijtindustrie bij ons aanklopte voor een oplossingen van restmaterialen uit de productie is daarom niet verwonderlijk. Verwerking van de vaak zeer lange materialen bleek in de huisvuilcentrales een onoverkomelijk probleem. Ze pasten simpelweg niet in de verbrandingsovens. Met een vooral in eigen huis ontwikkelde shredder en balenpers vond Van Dijk Containers duurzame oplossingen voor onze opdrachtgevers. Ondertussen werken wij voor de internationale tapijtindustrie en leveren ons duurzame product aan afnemers in de Benelux, Duitsland en Frankrijk.

Grondstof voor cementindustrie
Van Dijk Containers verwerkt de garens en andere bestanddelen tot op het laatste deeltje. Daaruit ontstaat fluff, een materiaal met de zogenoemde R1-status dat meerdere toepassingen heeft. Een belangrijk deel van het gerecyclede tapijt vervoeren wij bijvoorbeeld naar de Nederlandse en Duitse cementindustrie. Die gebruikt ons product als brandstof bij de productie én als bestanddeel van cement.

Isolatiemateriaal automobielindustrie
Een ander materiaal dat ontstaat uit sorteren, persen en verwerken van tapijt gaat naar de automobielindustrie. In veel auto’s wordt materiaal van Van Dijk Containers gebruikt als isolatiemateriaal of als opvulmateriaal van stoelen. Ook functioneert ons materiaal als wikkeling om drainagemateriaal, bij de aanleg van wegen en bij de productie van kleding.
Onderzoek naar onttrekken van polypropheen zijn ondertussen volop gaande. Daarmee zou het zelfs mogelijk worden dat de tapijtindustrie de eigen restmaterialen weer in de productie gaat gebruiken. Materialen fungeren nu al als grondstof voor de productie van bloempotten en tuinstoelen.